23-08-2013 21:32

1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker

In Nederland krijgen 13.000 vrouwen per jaar borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Niet zo gek dus dat het ook vaak een onderwerp van gesprek is en dat als je er op let het woord borstkanker elke dag wel voorbij komt. Zo ook op Martin's verjaardagsfeestje. Op tafel lagen kaarsen en het eerste grapje ging pardoes over het feit dat die kaarsen op siliconen leken en er volgde een verhaal over een bekende van één van zijn vrienden. Martin en ik keken elkaar aan. Niemand wist dat ik borstkanker heb. Dat hebben we ook maar zo gelaten.

De gedachte die vaak door mij heen ging in de afgelopen dagen was dat niets ooit meer hetzelfde zou zijn. Martin stelde me wel gerust dat dit natuurlijk niet zo is maar zo voelde het af en toe wel. Ik heb nooit silicionenborsten gewild. Ik vind dat je beter niet kunt snijden in een gezond lichaam en ik was altijd tevreden over mijn lichaam en mijn borsten. En nu moest er opeens 1 of misschien beide geamputeerd worden. Ik zag de vreselijke afbeeldingen op de folders die ik van het ziekenhuis mee had gekregen. Geen enkele operatie leek me wat. Er zitten altijd risico's aan verbonden. Zonder borst(en) leek me helemaal niets maar met siliconen blijf je voor altijd patient. Ook zag ik de meest vreselijke foto's op internet en las ik wat er allemaal misgaat bij dit soort operaties die vaak weer over gedaan moeten worden. Ik werd er helemaal niet blij van. Mijn borsten zijn mijn trots, mijn vrouwelijkheid en die wil ik helemaal niet kwijt en vervangen door siliconenborsten.

Op zaterdag ging ik met een vriendin naar de sauna. Mijn linkerborst was nog aardig gekleurd (bloeduitstortingen) door de biopsie. De arts had voorspeld dat mijn rechterborst nog veel erger er uit zou gaan zien maar op deze borst had ik dagelijks reiki gedaan met als resultaat vrijwel geen bloeduitstorting. Ik voelde me licht opgelaten en had mijn vriendin ook maar van te voren vast ingelicht wat er met me aan de hand was zodat ze niet zou schrikken van hoe ik eruit zag. Het was gelukkig heel erg rustig in de sauna en we hebben fijn kunnen praten en genieten samen.

Op zondag bracht ik mijn vriend en zijn zoon naar Schiphol voor hun vakantie. Ik ging naar mijn dochter en haar vriendinnetjes in Amsterdam en we gingen met z'n allen naar een kinderfilm. June was nog nooit zo lang bij haar vader geweest maar ze had het reuze naar haar zin en het gaf mij de tijd om dingen uit te zoeken en daar was ik bijna continu mee bezig.

—————

Terug


Nieuws

30-07-2019 10:18

Afzetten borst bij kanker vaak onnodig

  Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en...

Lees meer

—————

Alle artikelen

—————


Trefwoorden