26-09-2013 10:39

Onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam (AVL)

Op donderdag ging ik met Jeanette naar het AVL. Ik moest er om 10.15 uur zijn om in te schrijven. Ik was inmiddels snipverkouden en had stiekum gehoopt dat ik te ziek zou zijn en de afspraak had moeten uitstellen. Waarom? Ik had de onderzoeken allemaal net achter de rug en het was veel te vroeg om al veranderingen te kunnen zien. Dus ik wilde niet weer onder al die apparaten die mij lichaam schade zouden kunnen toebrengen. Aan de andere kant had ik me bedacht dat een gesprek met prof. Rutgers geen kwaad zou kunnen en dat ik alleen een echo zou kunnen vragen zoals afgesproken met de mamaverpleegkundige.

Onderweg naar A'dam sprak ik met Jeanette over mijn reading, de ontdekkingen die ik sindsdien gedaan had, het gesprek met mijn moeder over mijn jeugd en de manier waarop ik denk dat ik mijn trauma's uit het verleden kan verwerken. Ik werd er erg emotioneel onder. Ik was ook erg nerveus voor mijn afspraak en het onderzoek. Bij aankomst in het ziekenhuis was ik gelukkig de 2de in de rij voor de inschrijfbalie want daarna stond er een gigantische rij. Wat een drukte in dit ziekenhuis! Toen ik bij de mamaverpleegkundige kon komen leek het alsof ik toch voor het hele onderzoekstraject ingepland was maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Om 10.45 zou ik een gesprek met prof. Rutgers hebben. Het werd 11.30 uur. Rutgers onderzocht mij. Hij bleek een uiterst vriendelijke warme persoonlijkheid. Hij stuurde me door naar radiologie.

Hoewel er op de schermen aangegeven werd dat er geen wachttijd was zaten we toch weer te wachten tot circa 12.15 uur voordat ik aan de beurt was. Omdat Rutgers wat voelde bij mijn lymfeklier links werd er toch weer een biopt genomen. Dit was erg pijnlijk en het personeel was niet al te vriendelijk. Ook mijn rechterborst vertrouwde de radioloog niet en dus werd er ook daar weer een biopt genomen (de 9e biopt inmiddels). Ik protesteerde nog licht maar ik had niks te vertellen. Ik baalde behoorlijk en maakte me zorgen of de uitslag nu opeens negatief zou zijn. Er zou nu toch niet opeens wel borstkanker gevonden worden in mijn rechterborst...... Het gezamelijke overleg van de artsen was tussen 12.30-13.30 uur en mijn gesprek stond 13.45 uur ingepland.

Het wachten duurde lang. In het ziekenhuisrestaurant was weinig wat ik op dit moment mocht eten wilde ik me houden aan mijn nieuwe manier van gezond eten. We namen de tomatensoep met groenten waarin helaas ook vlees bleek te zitten. Bij gebrek aan iets anders toch ook maar een wit hard broodje erbij gegeten. In een ziekenhuisrestaurant zou je toch meer gezond eten willen vinden.

Gelukkig was de uitslag goed wat betreft mijn lymfeklier en rechterborst. In de linkerborst zag Rutgers meerdere tumoren. Conclusie: amputatie van de linkerborst inclusief de tepel met directe reconstructie (zonder tissue expansion) en verwijderen van de schildwachtklier. Als dit klierweefsel in orde is heb ik geen bestraling nodig en chemo had hij sowieso "in een laadje weggestopt". Hij was goed voorbereid en volledig op de hoogte van mijn mening hierover dus dat maakte het praten gemakkelijk en ik stond snel weer buiten. Die snelheid is ook wel belangrijk want wat heeft die man en zijn collega's het druk in dit gespecialiseerde ziekenhuis. In mijn agenda een afspraak over drie weken bij de plastisch chirurg en over vijf weken bij Rutgers.  

Mogelijke complicaties bij een borstoperatie zijn stijve arm en schouders. Daar ik al problemen heb met mijn schouders lijkt het me ook heel belangrijk dat mijn schouderproblemen opgelost zijn voor de operatie. Hopelijk lukt dit met de acupunctuur en met de juiste massages. Er zijn uiteraard nog meer risico's maar die laat ik hier maar even achterwege. Nog steeds ben ik niet overtuigd dat dit voor mij de beste weg naar genezing is en ben ik blij dat ik nog een paar weken heb om goed na te kunnen denken.

—————

Terug


Nieuws

30-07-2019 10:18

Afzetten borst bij kanker vaak onnodig

  Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en...

Lees meer

—————

Alle artikelen

—————


Trefwoorden