26-07-2014 12:12

Prioriteit geven aan mezelf

De weken vliegen voorbij
Sinds juli werk ik weer volledig, d.w.z. 3 dagen per week. Het waren drukke weken zowel op het werk als privé met June's verjaardag, trakteren op school, de opvang en bij de turnles, het kinderfeestje (een heuse Rock Party waarbij een CD en clip gemaakt is) en ons gezamenlijke verjaardagsfeestje in het Corbulopark. Ik betrap mezelf er nog regelmatig op dat ik soms veel te veel van mezelf verg, een gewoonte die ik maar moeilijk kan veranderen. Ik heb deze maand ook een bezoek aan de huisarts gebracht omdat ik steeds last had van mijn buik en ik vreemde dingen in mijn ontlasting had. Het leek op een lintworm maar erg waarschijnlijk leek me dat niet aangezien ik geen vlees eet. Ik kreeg van de huisarts een formulier voor een onderzoek voor als ik nog een keer last zou krijgen maar dat is sindsdien gelukkig niet meer gebeurd. Misschien was mijn lichaam wel gewoon aan het opschonen als gevolg van de darmspoelingen met MMS.

Te weinig gedronken
Waar ik mezelf ook nog steeds op betrap is dat ik veel te weinig water drink. Op een hele warme dag vergat ik, zoals wel vaker, goed te drinken op mijn werk. Ik merkte die dag dat ik licht bloedverlies had dus dacht dat de buikpuin die ik in die dagen had gewoon te maken met mijn cyclus. Sinds mijn spiraal verwijderd is, is mijn cyclus nog niet normaal en heb ik enorm veel last van buikpijn zo ongeveer om de drie weken. Die middag ging ik vanaf Ypenburg naar de Haagse Markt om rauwe noten te kopen. Van daaruit ging ik door naar het centrum om mijn nieuwe waterfilter op te halen. Overigens een geweldige filter die ik iedereen kan aanraden. Vanaf de stad ging ik naar huis waar ik om 17.00 uur aankwam, net voor het ging gieten. De hele middag had ik in de hitte niets gedronken. Ik werd thuis overmand door moeheid, gevolgd door hoofdpijn. Het hele weekend barstte mijn hoofd uit elkaar van de migraine. Daarbij had ik heel erg last van mijn buik en soms had ik steken in mijn linkerborst die gepaard gingen met moeilijk ademhalen. Liggend op de bank deed ik mijn ademhalingsoefeningen en dat hielp om me enigszins beter te voelen.

 

Die zaterdag had ik afgesproken met een buurvrouw van een vriendin die maagkanker heeft. Ik voelde me okay totdat ik in de auto zat en weer last kreeg van buikpijn, pijn in mijn borst en ademhalingsmoeilijkheden. Helaas bleek de weg ook nog eens afgesloten te zijn en deed ik er een uur over om de plek van bestemming aan te komen. Eenmaal aangekomen ging het wel weer. Het was fijn om ervaringen uit te wisselen. Ik ging om 14.00 uur weer naar huis maar had nog niets gegeten behalve wat noten. Door de wegafzetting was ik pas om 15.00 uur weer thuis en de migraine was niet te harden. Op zondag ging het niet veel beter helaas.

Spanning, pijn, onrust en frustratie
Op maandag 7 juli was ik weer okay en moest ik weer werken. De week ervoor waren we geïnformeerd over de bezuinigingen en ik was heel bij dat ik mocht blijven maar tegelijkertijd heel verdrietig dat twee naaste collega's uit mijn team weg moeten. Dit zorgt voor heel veel onrust en veroorzaakt bij mijzelf ook spanning. Op dinsdag rommelde mijn buik de hele dag en op de woensdag had ik weer ontzettende buikpijn gecombineerd met de andere verschijnselen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat deze aanvallen van pijn bij mij ook wel eens de vraag oproepen of ik geen uitzaaiingen heb hoewel ik daar helemaal niet aan wil denken maar het schiet toch wel eens door mijn hoofd. Het is zo frustrerend om pijn te hebben maar niet te weten wat er gebeurt in je lichaam. Is mijn lichaam aan het helen of gaat er juist iets fout? Ik weet het verdorie niet. Het heeft geen zin om naar de huisarts te gaan want die weet het ook niet en ik kan niet naar het ziekenhuis want die willen bij mij geen onverzoek doen omdat ik me niet regulier wil laten behandelen. En toch zou ik soms zo graag willen dat iemand kon kijken wat er met me aan de hand is. Ik heb alles al afgezocht op internet maar ik zou niet weten wat het is wat ik voel.

Het ging de laatste tijd naar mijn idee juist zo goed. Ik heb vaak het idee dat pijn in mijn borst en de ademhalingsmoeilijkheden ontstaan als ik ga eten of drinken dus ben ik nu erop aan het letten wat ik op zo'n moment neem en of het niet gebeurt als ik dat dan een volgende dag niet neem. Tot op heden heb ik nog niet kunnen ontdekken wat het veroorzaakt. Ik heb het ook niet constant gelukkig.

Therapie
Vrijdag de 18e had ik weer ademhalings- en ontspanningstherapie. Tijdens het gesprek heb ik heel wat afgejankt. Ik was moe, had mezelf weer niet op de eerste plaats gesteld en vergde veel te veel van mezelf. En ik ging maar door. Mijn nek en schouders zaten inmiddels volkomen vast. De therapeute leerde me hoe ik door middel van concentreren waar je pijn voelt en daar dan naar toe te ademen totdat je de pijn mogelijk op een andere plek voelt, beter aan te voelen wat mijn lichaam aangeeft en hierdoor mezelf weer meer ontspannen te voelen. Na onze sessie voelde ik me in elk geval beter maar ik besef me dat echt prioriteit moet gaan geven aan mezelf. Dat blijf ik moeilijk vinden. Ik heb de afgelopen weken meermaals een dag gehad dat ik echt denk dat ik thuis moet blijven omdat ik me helemaal niet goed voelde maar toch vertrek ik dan 's morgens naar mijn werk of ik ga naar een afspraak met iemand alsof er niks aan de hand is. Niet alleen omdat ik het moeilijk vind om me ziek te melden of een afspraak af te zeggen maar ook omdat ik er niet aan toe wil geven dat ik me rot voel en dat het niet gaat. Ik heb verdorie toch altijd energie voor 10. Waarom laat mijn lichaam me dan in de steek? Of laat ik mezelf in de steek? Mijn therapeute laat me steeds weer zien dat ik nummer 1 ben en dat besef ik ook wel maar toch zet ik mezelf nog niet op die plaats. Wat dat betreft ben ik hardleers ten koste van mijn gezondheid. Ik weet het allemaal best wel maar ik maak verdorie nog steeds dezelfde fouten.

Voedingslijst
In mijn vorige bericht had ik aangegeven dat ik een voedingslijst had laten maken door Hetty. Ik heb geprobeerd de lijst een tijdje aan te houden maar ik ben er al snel van afgestapt omdat ik het simpelweg niet te doen vond. De lijst met groenten die ik nog mocht eten was enorm beperkt. Ik mocht bijvoorbeeld wel rabarber eten. Nu wordt rabarber in bijna alle recepten gezoet met suiker en dat mag ik nu juist niet. Ik had een recept gevonden voor salade met rabarber, honing, citroen en annas. In het recept gebruikte ze annanas uit blik wat vol met suiker zit. Dus ik gebruikte verse annanas maar de salade was werkelijk niet te eten. Ik vond ook een recept met radijsjes, rabarber en aardbeien, ook absoluut niet lekker. En zo probeerde ik een aantal dingen uit totdat ik er genoeg van had en gewoon weer verder ging met ons eigen gezonde eetpatroon. Ik probeer nog wel qua fruit een beetje dat te eten wat volgens de lijst goed voor me zou zijn maar verder houd ik me niet meer aan de lijst.

Kookboek
Ik heb een kookboek 'Gezond Genieten' van Amber Alberda gekocht. Het staat vol heerlijke gezonde gerechten die simpel te maken zijn. Er staan ook diverse recepten voor pap in, een alternatief voor mij als vervanging voor mijn fruitontbijt.

Ontbijtpap
Vanaf vandaag ben ik begonnen met het maken van (havermouth)pap als ontbijt. Ik wil proberen minder fruitsuikers binnen te krijgen en aan dit papje voeg ik dan alleen een heel klein beetje fruit toe. Ook kan ik in dit papje een eetlepel fijngemalen abrikozenpitten toevoegen (B17) wat het papje weliswaar niet lekkerder maakt maar het is prettiger om de pitten ergens in te stoppen dan ze puur te eten want ze zijn ontzettend bitter. Havermouthpap is ook ons ontbijt op vakantie Vierkamp dus ga ik er nu maar vast aan wennen. Het is ook simpel te bereiden op de boot tijdens onze zeilvakantie komende week. Tijdens de komende drie vakantieweken ga ik stoppen met de MMS kuur en er volop tegenaan met de inname van abrikozenpitten. Het is me tot nu toe zelden gelukt om 100 pitten per dag te eten omdat B17 niet gecombineerd mag worden met MMS want dat werkt elkaar tegen. Deze weken wil ik proberen wel aan de 100 pitten per dag te komen om te kijken of het dan resultaat gaat opleveren in die zin dat de tumoren gaan slinken.

 

Nieuwe huisarts
Vrijdag 25 juli heb ik een kennismakingsgesprek gehad met onze nieuwe huisarts, dokter Ephraïm van Therapeuticum Arum. Hij is een prettige persoon. Wel liet hij me weten dat ik er rekening mee moet houden dat zijn spreekuur regelmatig uitloopt en dat ik dus niets moet inplannen binnen een kort tijdsbestek na een afspraak met hem. Onze eerste kennismaking was ook 45 minuten laten dan gepland. Misschien wel goed voor mij, een rustmomentje extra! Ik heb direct na onze week zeilvakantie een dubbele afspraak met hem staan zodat we verder kunnen praten. Ik hoop zo dat ik met hem kan sparren over mijn gezondheid. Ik weet niet in hoeverre hij mij kan helpen maar hij is in elk geval een antroposofische huisarts en die zal in elk geval meer op mijn lijn zitten dan mijn huidige huisarts. Ik had een schat van een huisarts maar ik heb gewoon  iemand nodig die bekend is met Germaanse Geneeskunde en die me meer kan helpen in mijn weg naar genezing.

Vakantie
Ik heb inmiddels mijn laatste week gewerkt en heb nu 3 weken vakantie. Ik ben er echt aan toe. Tijd voor de nodige ontspanning. Eerst dus een week zeilen met familie en vriendenop een prachtig zeilschip 'De Zwarte Valk'. Daarna kamperen in Drenthe in de mooie 6-persoonstent van Kim en Eef. We hebben geen warm water en geen elektriciteit. Ik ben heel benieuwd hoe we deze reis gaan ervaren! Onderstaand een stukje van de info die vooraf kregen.

Tijdens het Vierkamp in Berka, Drenthe, gaan we terug in de tijd. In de Drentse bossen leefden al vele eeuwen geleden verschillende volkeren. Al verzamelend, jagend en vissend trokken zij door bossen, langs rivieren en over hoogvlaktes. Konden we maar even terug naar deze tijd, beleven wat onze voorouders beleefden, al jagend en zoekend een maaltijd bij elkaar scharrelen. Op Berka, midden in het bos, wordt alles in gereedheid gebracht voor het grote ontvangstritueel van vele nieuwe stamgenoten. In het hele bos is te merken dat er iets moois staat te gebeuren. Het hele woud kijkt uit naar jullie komst!

Hoe word je wie je bent? Wat zijn je talenten? Ben je een maker? Een verzamelaar? Een jager? Of misschien en genezer? Iedereen is van grote waarde voor de stam. Gezamenlijk worden koude winters doorstaan en met steun van ‘de wijsheid van het woud’ bewoonden deze stammen duizenden jaren de wouden en vlaktes van Drenthe. Schik je je in jouw lot, of ga je over je grenzen op zoek naar wat er verder ligt? Hoe ga je om met veranderingen? Andere volkeren kruisen je pad, hoe stel jij je op tegenover deze vreemden?

Deze thema’s die duizenden jaren geleden al speelden, komen we in de 21e eeuw ook dagelijks tegen. Welke rol vervul jij in de maatschappij? Het sta je tegenover andere bevolkingsgroepen? Behouden we onze eigen identiteit wel als Europa meer macht krijgt? Deze zomer wanen we ons op Berka te midden van de prehistorische stammen in het woud. We leren hoe zij leefden en beleven spannende avonturen. Zullen jullie goede jagers zijn? Kunnen jullie geruisloos een dier besluipen? Kun je vuur maken met alleen een vuursteentje? Op kamp zul je hier allemaal achter komen.

Vakantielectuur
Van het geld dat ik van Sjoerd en Eileen heb gekregen voor mijn verjaardag heb ik ook het boek "De helende reis" gekocht. (nogmaals dank aan Sjoerd). Dit boek stond nog op mijn verlanglijstje en ga ik lezen in mijn vakantie. Er bestaat ook een cursus maar hiervoor moet je eerst het boek gelezen hebben. Wellicht nog iets voor de toekomst. Verder neem ik de nieuwe 'Uitzicht' mee (ledenblad Moermanvereniging), 'Crazy Sexy, passievol overleven met kanker' (wel al meermaals gelezen maar de oefeningen nog te doen) en 'Wat je vindt mag je houden' (met dank aan Nancy voor dit mooie boek). Ik heb er zin in.

 Ik wens iedereen nog een heerlijke zomervakantie toe!

—————

Terug


Nieuws

30-07-2019 10:18

Afzetten borst bij kanker vaak onnodig

  Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en...

Lees meer

—————

Alle artikelen

—————


Trefwoorden