26-01-2015 18:17

Retour Hemel

Bang voor de dood, maar gelukkiger dan ooit', zegt journalist Mark Bos na documentaire over mogelijke genezing van ongeneeslijke ziekte
Read more at https://www.omroepwest.nl/nieuws/25-01-2015/bang-voor-de-dood-maar-gelukkiger-dan-ooit-zegt-journalist-mark-bos-na-documentair#pOUwqs7oHAwMa7pA.99

DEN HAAG - Het is voor veel mensen de grootste nachtmerrie denkbaar. Horen dat je ongeneeslijk ziek bent. Het overkomt voormalig Omroep West-journalist Mark Bos tweeënhalf jaar geleden. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten en zoekt andere manieren om van kanker te genezen. Over die zoektocht maakt hij de documentaire ‘Retour Hemel’ die maandag wordt uitgezonden.

In september 2012 krijgt Bos te horen dat hij niet meer beter zal worden. Hij heeft prostaatkanker met uitzaaiingen. Artsen stellen voor om met hormonale injecties te beginnen, om de groei van de tumoren de kop in te drukken. Maar dat weigert hij.

Wel start hij na een paar weken met zogenaamde hormoonpillen. Het is een minder veilig alternatief, maar het verkleint volgens Bos de kans dat hij van zichzelf vervreemd of depressief wordt. En al snel gaat hij op zoek naar andere manieren om te genezen.

Kilimanjaro

‘Er zijn artsen die mij vertelden dat ik niet te genezen ben. Dat wilde ik nog wel eens zien’, zegt Bos als hij zijn afweging toelicht. ‘Toen besloot ik aan de andere kant te gaan zoeken, want misschien zijn daar nog wel mensen of manieren die mij kunnen helpen om beter te worden.’ Bos begint aan een avontuur dat hem van Oost-Europa tot aan de Kilimanjaro in Tanzania brengt. Ook komt hij in contact met Wim Hof, in Nederland beter bekend als 'The Iceman'.  En gaandeweg realiseert hij zich iets, ondanks de dreiging van zijn ziekte. ‘Tuurlijk ben ik bang voor de dood. Maar aan de andere kant ben ik op dit moment gelukkiger dan ooit. Ik heb zoveel over mezelf geleerd. Ik sta zo anders in het leven nu,’ zegt Bos.

Toch gaat ‘Retour Hemel’ niet alleen over Bos en zijn zoektocht naar genezing. ‘Ik wil laten zien wat een kankerpatiënt doormaakt. En misschien nog wel belangrijker: dat de gezondheidszorg in Nederland misschien niet het walhalla is, al willen ze je dat wel laten geloven,’ zo besluit hij. Over twee weken hoort Mark Bos, die inmiddels wel is gestart met hormonale injecties, of de behandeling wel is aangeslagen.

‘Retour Hemel’ wordt maandagavond om 20:25 uitgezonden op NPO 2.


Read more at https://www.omroepwest.nl/nieuws/25-01-2015/bang-voor-de-dood-maar-gelukkiger-dan-ooit-zegt-journalist-mark-bos-na-documentair#oSIqQxdCfYUD7bYz.99

—————

Terug


Nieuws

30-07-2019 10:18

Afzetten borst bij kanker vaak onnodig

  Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en...

Lees meer

—————

Alle artikelen

—————


Trefwoorden