13-09-2015 08:51

Waarom kunnen duiven geen kanker krijgen?

https://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2003-2004/Moerman.html (uitzending 11-5-2004)

WAAROM KUNNEN DUIVEN GEEN KANKER KRIJGEN? Ratten en muizen worden in het laboratorium gebruikt voor kankeronderzoek, de duif is ongeschikt voor dit onderzoek, dr. Cornelis Moerman zocht uit hoe dit komt en komt tot de conclusie: er zijn acht essentiële stoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven en zo kanker te kunnen weren. Dit zijn ijzer, zwavel, jodium, citroenzuur, vitamine-a, -c, -e en vitamines van het b-complex. Als iemand deze stoffen niet binnen krijgt, raakt de stofwisseling zodanig van slag dat kanker het gevolg is.
LEES HIER HET HELE VERHAAL OVER DR. MOERMAN

Voor sommigen was hij een geniale weldoener, voor anderen een ordinaire kwakzalver -  dokter Moerman, de grondlegger van een omstreden voedingstherapie tegen kanker. Over de humeurige dokter, over zijn fameuze dieet, over de gelovigen en de ongelovigen, die elkaar nog altijd de tent uitvechten, gaat deze aflevering van Andere Tijden.

Sinds het overlijden van Sylvia Millecam is de discussie over alternatieve genezers in Nederland weer hoog opgelaaid. Wat hebben handopleggers, kruidenvrouwtjes, magnetiseurs, acupuncturisten, homeopaten etc. eigenlijk te bieden? Door de gevestigde wetenschap worden kwakzalverachtige methodes genadeloos onderuit gehaald. Ze rieken naar winstbejag over de hoofden van wanhopig zieke mensen die vanzelfsprekend elke strohalm aangrijpen. Toch zijn in de loop der tijden uiteindelijk altijd alle mogelijke variaties op het ingestraalde water gedoogd. 'Baat het niet, het schaadt ook niet', lijkt het devies van de overheid. Bovendien heeft de patiënt tenslotte recht op een vrije keuze. Pas wanneer de kwakzalvers de reguliere artsenij in de weg zitten, springen de seinen op rood. Het lopende vooronderzoek rond de dood van Sylvia Millecam van het Openbaar Ministerie richt zich dan ook op de vraag of  er tegen Jomanda en andere alternatieve genezers een officieel gerechtelijk onderzoek moet starten op grond  van het feit dat zij Sylvia van de geëigende medische kanalen hebben weggehouden. 

Een soortgelijke klacht in de jaren '50 tegen dokter Moerman, door de Vereniging tegen Kwakzalverij de grootste kwakzalver van de 20e eeuw genoemd, is destijds door het Medisch Tuchtcollege niet bewezen geacht. Desalniettemin liep de discussie rond de zelfbewuste Moerman en de reguliere wetenschap af en toe hoog op. Dat was vooral te wijten aan het feit dat Moerman en zijn aanhang zich niet wilden neerleggen bij een rol in de marge. Moerman was arts en wilde als zodanig geaccepteerd worden. Hij zocht daarom zelf de confrontatie en de discussie met de medische wereld. De rotsvaste overtuiging dat zijn dieet de oplossing van het kankervraagstuk zou zijn, vroeg in zijn ogen om officiële erkenning. Erkenning die hij nooit heeft gekregen.

—————

Terug


Nieuws

30-07-2019 10:18

Afzetten borst bij kanker vaak onnodig

  Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en...

Lees meer

—————

Alle artikelen

—————


Trefwoorden